Er din opmærksomhed rettet mod problemer eller mod muligheder?

Billede_Sø

I 2007 deltog jeg i et kursus, hvor jeg mødte Peter Lang, som er en anerkendt fremtrædende supervisor og udvikler af systemiske metoder for terapi og organisationsudvikling.

Peter Lang talte om, at vi som voksne er mest vant til at være opmærksom på problemer og fejl og derfor er vores opmærksomhed kun rettet mod en meget lille del af det, der sker omkring os.

”Livet er så meget større end problemerne” Citat Peter Lang.

Der er således en stor del af vores liv på arbejdspladsen, som vi slet ikke sætter ord på og denne del er derfor meget interessant og lærerig at udforske i forhold til udvikling og effektivitet.

Vi har alle en tilbøjelighed til at sætte automatpiloten på i hverdagen, for der er jo rigtig mange ting som fungere rigtig fint, og derfor lægger vi slet ikke mærke til det. Det er de ting som fungere rigtig fint i hverdagen, som vi skal rette vores fokus og opmærksom på.

Peter Lang talte også om, at vi ofte har lært os selv at sætte ord på vores frustrationer, i stedet for at rette vores opmærksomhed på vores drømme, behov og ønsker – både som mennesker og som organisation.

”Bag ethvert problem, ligger en frustreret drøm” Peter Lang

Hvad er din opmærksomhed rettet imod og hvad er det for en samtale, som du selv eller dine kollegaer har med hinanden, med kunder eller med borgerne – taler I om problemer eller om muligheder?